ULTIMA ORĂ! PNL – Afaceri barosane în timp de pandemie. Furt pe față din banul public făcut sub oblăduirea colegilor lui Ion ”Grindă” Ștefan

ULTIMA ORĂ! PNL – Afaceri barosane în timp de pandemie. Furt pe față din banul public făcut sub oblăduirea colegilor lui Ion ”Grindă” Ștefan

Țeapă la alcool sanitar, tunuri financiare la componentele izoletelor. Prețuri UMFLATE și de 12 ori.
Curtea de Conturi a României a făcut, timp de o lună – între 2 iunie și 2 iulie, un control la Ministerul Sănătății unde a constatat că Guvernarea PNL și-a bătut joc de banii publici, profitând de pandemie. Din raport reiese că Ministerul Sănătății a plătit la prețuri umflate și de 12 ori materiale sanitare, a făcut achiziții și a recepționat marfă înainte de a face licitația efectivă, a încălcat repetat și sistematic legea și a fost complice la tunurile financiare date.
Mai pe scurt, guvernarea PNL la adăpostul pandemiei a jefuit la propriu bugetul public, în disprețul legii și a oricăror conduite comerciale oneste, în folosul și pentru îmbogățirea unei clientele politice.
Așadar, inspectorii Curții de Conturi au constatat că produsele au fost predate înainte de a fi achiziționate pe hârtie, adică, ÎNAINTE de semnarea contractelor! De asemeni, echipamentele au fost predate ÎNAINTE de finalizarea procedurii de achiziție, cu o încălcarea flagrantă a legii.
Asta a rezultat din verificarea a 3 contracte de furnizare încheiate de ministerul Sănătății cu Unifarm ( valoare 16,24 milioane de lei) și Stimpex S.A (valoare 250 de mii lei) privind achiziția de medicamente, 10 izolete, 200.000 de măști chirurgicale, 500.000 de măști FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere de protecție, 5.000 de ochelari de protecție, aproximativ 40.000 de litri de alcool sanitar și 25.000 de kg de substanțe dezinfectante.
Curtea de Conturi a arătat că deși contractele cu C.N. UNIFARM S.A. au fost încheiate și vizate CFP în data de 06.05.2020, ”produsele au fost PREDATE de către acesta în custodia IGSU cu o zi ÎNAINTE (respectiv 05.05.2020)”, iar ”în cazul echipamentelor de protecție și substanțelor dezinfectante, la data predării acestora în custodie, procedura de achiziție NU A FOST FINALIZATĂ”, se mai arată în Raportul de control nr. 938/02.07.2020.
Ca exemplu, deși prețul unei structuri de susținere/cadru metalic din oferta tehnică și financiară pentru izolete era de 800 lei, prețul achitat către de ministerul Sănătății a fost de 2.000 lei, rezultând o DIFERENȚĂ de 1.200 lei.

La alcoolul sanitar furtul a fost și mai pe față. Deși din acte reiese că ministerul a cumpărat flacoane de 1 l s-au recepționat flacoane de 500 ml! Ministerul Sănătății a cumpărat măști de la C.N. UNIFARM (la care este acționar UNIC) la SUPRAPREȚ, rezultând o diferență de aproape 2,9 milioane lei.
Auditorii Curții de Conturi au constatat că ”C.N. UNIFARM S.A. a procedat la vânzarea măștilor către Ministerul Sănătății cu un ADAOS de 71%, comparativ cu adaosul comercial mediu de 12,90% practicat de către companie la comercializarea produselor specifice combaterii pandemiei cu coronavirus în perioada 15.03 – 15.05.2020”, suma de 2.875.160 lei reprezentând astfel ”DIFERENȚA între valoarea de vânzare și valoarea care ar fi rezultat din aplicarea adaosului comercial practicat de C.N. UNIFARM S.A. în raport cu alți clienți (12,90%)”.
Nereguli grave au fost găsite și în privința ajutorului umanitar pentru Republica Moldova. Auditorii Curții de Conturi au arătat că ”NU toate produsele care au făcut obiectul ajutorului umanitar se regăsesc în lista anexată la aceasta” iar ”RECEPȚIA produselor a fost efectuată ÎNAINTE de semnarea contractelor, în vama Băneasa, unde produsele erau deja încărcate în mijloacele de transport IGSU”
Iar cireașa de pe tort, este ca nici înainte de perioada stării de urgență și nici în starea de urgență Ministerul Sănătății NU a întocmit angajamente bugetare globale/individuale pentru achizițiile efectuate pe bază de comandă”.
Altfel spus, liberalii au cheltuit cât au vrut, cum au vrut, fără să le pese de ce anume prevede legea…
Concluzia controlorilor Curții de Conturi este că există indicii că erorile și abaterile de la legalitate au fost săvârșite cu încălcarea legii PENALE, nerespectându-se principiile de economicitate, eficiență și eficacitate în gestionarea fondurilor publice.
Întrebarea către cititorii noștri: Guvernul PNL este penal dacă s-a dovedit că a furat din banii publici ?

Sursa foto : stirile PROTV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *