Post de ministru cumpărat de la partid cu 1,4 milioane de lei

Post de ministru cumpărat de la partid cu 1,4 milioane de lei

Parchetul General, prin Secția de Urmărire Penală și Criminalistică, a fost sesizat, săptămâna trecută, cu o plângere penală, vizând posibile infracțiuni de spălare a banilor și fals în declarații, împotriva actualului ministru al Lucrărilor Publice și Dezvoltării Regionale, Ion Ștefan, poreclit „Grindă”, precum și a unuia dintre consilierii din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Ana Maria Dimitriu.

Obiectul dosarului are legătură cu suma de 1,4 milioane de lei, pe care a dat-o cu titlu de împrumut consilierului local din cadrul Primăriei Municipiului Focșani, Ana Maria Dimitriu, pe care a aceasta din urmă a donat-o în campania electorală de anul trecut Partidului Național Liberal. Partid pe listele căruia aceasta a candidat, pentru alegerile europarlamentare, însă pe o poziție clar neeligibilă.

Suspiciunea celor care au făcut sesizarea este aceea că, în realitate, suma de 1,4 milioane reprezintă o finanțare mascată făcută de Ion Ștefan către PNL, prin intermediul acestei consiliere, care este și o apropiată a sa, având în vedere că veniturile persoanei împrumutate nu aveau cum să ducă la concluzia că poate fi restituit creditul. Mai mult, există suspiciunea conform căreia, și datorită acestui fapt, Ion Ștefan a fost numit în funcția de ministru.

Iar în această primăvară, Ana Maria Dimitriu a fost numită în cadrul Cancelariei premierului Orban. Alte chestiuni pe care procurorii sunt chemați să le verifice au legătură cu proveniența sumelor acordate de Ion Ștefan ca împrumut, având în vedere că sursa – dividendele ridicate – nu acoperă nici pe departe acest cuantum. Atât Ion Ștefan, cât și Ana Maria Dimitriu, candidează, la alegerile locale de duminică, primul, pentru funcția de primar al municipiului Focșani, iar al doilea, pentru Consiliul Local Focșani.

Conform sesizării penale depuse la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cei doi ar fi făcut mențiuni nereale în declarațiile de avere depuse, cu privire la un împrumut de 1.400.000 de lei – echivalentul a 300.000 de euro -, apărut în timpul campaniei electorale aferente alegerilor pentru Parlamentul European, din primăvara anului trecut.

În sesizare se arată că, din documente publice, mai exact din declarațiile de avere depuse la Agenția Națională de Integritate, nu rezultă că deputatul PNL Ion Ștefan, zis “Grindă”, ministru în cadrul Guverului Orban, a realizat suficiente venituri pentru a putea acorda cele două împrumuturi, unul în cuantum de 1.000.000 de lei, iar al doilea în sumă de 400.000 de lei, din documente nerezultând că împrumuturile declarate de acesta ar fi fost unele reale și efective, iar sumele acordate nu ar fi fost legal constituite și declarate. Autorii plângerii penale arată că, în privința Anei Maria Dimitriu, persoana împrumutată în acest caz, din documentele publice nu rezultă, de asemenea, că sumele cu care aceasta a contribuit la campania electorală din primăvara anului 2019 a Partidului Național Liberal i-au fost restituite ca urmare a rambursărililor de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Se mai arată că persoana împrumutată de “Grindă” nu a realizat suficiente venituri, în perioada 2019-2020, care să poată face posibilă restituirea sumelor reprezentând contribuția făcută în campania electorală, de 1.400.000 de lei.

În vara anului trecut, la scurt timp după încheierea alegerilor europarlamentare, “Jurnalul” a prezentat, în premieră, raportul Autorității Electorale Permanente, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu privire la situațiile financiare ale partidelor poitice care au participat, cu liste de candidați, la scrutinul pentru alegerea componenței Parlamentului European. În capitolul privind Partidul Național Liberal, un lucru ieșea strident în evidență, deoarece unul dintre candidații aflați pe o poziție neeligibilă a acestei liste a donat partidului o sumă exorbitantă. Este vorba exact de suma de 1.400.000 de lei, pe care candidatul respectiv i-a luat cu împrumut pentru a face această donație. Odată cu depunerea candidaturii, candidatul, în persoana Anei Maria Dimitriu, a depus și declarațiile de avere și de interese, din primul document rezultând faptul că suma a fost împrumutată, spre a fi donată PNL, de la o persoană fizică. Contractarea “creditului” a avut loc în 2019, iar termenul de restituire a fost tot anul 2019.

Citește tot articolul pe JURNALUL.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *