Pesta Porcină Africană confirmată în două gospodării,respectiv în  localitatea Repedea Comuna Străoane și localitatea Tătăranu,Comuna Tătăranu, judeţul Vrancea

Pesta Porcină Africană confirmată în două gospodării,respectiv în localitatea Repedea Comuna Străoane și localitatea Tătăranu,Comuna Tătăranu, judeţul Vrancea

În data de 11.01.2020, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la 2 scroafe si 8 purcei sugari dintr-o gospodărie situată în localitatea Repedea, comuna Străoane, județul Vrancea și la 4 porci tineret din localitatea Tătăranu, comuna Tătăranu, județul Vrancea.
În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.
Cele două gospodării respectiv din localitatea Repedea, comuna Străoane, și din  localitatea Tătăranu, comuna Tătăranu, județul Vrancea au fost plasate  sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.
Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare si dezinfecţie.
D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

DIRECTOR EXECUTIV

Dr. Cristinel Mihai

Responsabil Comunicare,

Dr.Adrian Radulescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *