Facturile vrâncenilor la gaze nu vor scădea după 1 iulie!

Facturile vrâncenilor la gaze nu vor scădea după 1 iulie!

Guvernul Orban a anunțat ajutor de stat pentru marii consumatori de energie, dar nu a scos niciun cuvânt despre cei 3,5 milioane de români-clienți – nevoiți să plătească aceleași facturi mari la gaz, deși, prețul cu care-l cumpără furnizorii de la producători a scăzut drastic! Astfel, se asigură protecție băieților deștepți din sectorul gazelor cu ignorarea totală a consumatorului casnic!

În perspectiva liberalizării totale a pieței gazului, ministrul liberal al Economiei a anunțat că a fost aprobat un proiect de act normativ pentru acordarea de ajutor de stat marilor consumatori de energie, în vederea sprijinirii industriei! Însă, același ministru al economiei nu a scos niciun cuvânt despre milioanele de clienți persoane fizice care vor fi silite să plătească aceleași facturi mari la gaz, deși prețul cu care-l cumpără furnizorii, de la producători, a scăzut mult.

Astfel, “deși prețul scade la gazele din producția internă și crește la consumatorul final, ANRE și Ministerul Economiei și Energiei sunt interesate nu de reducerea celui din urmă, ci a primului”, susține președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță (potrivit profit.ro).
Mai pe înțelesul tuturor, cei doi furnizori de gaz EON și ENGIE – care dețin 90% din piața românească, vor avea o creșterea explozivă a profiturilor ( cu 65%-85%) – pe seama buzunarului cetățenilor și a bugetului de stat, având în vedere că de la 1 Iulie Guvernul PNL a decis să liberalizeze piața gazului. Problema este că în urma acestei liberalizări furnizorii EON și ENGIE propun clienților casnici aceleași tarife pentru viitoarele contracte, deși prețul la care ei le cumpără de la producător este acum mult mai mic. Ori, economiștii spun că neputând exista o concurență pe piața românească, nu vor putea scădea nici prețurile pe o piață dominată de 2 mari jucători (OLIGOPOL). Așa că, mult trâmbițata liberalizare nu va aduce beneficii clienților care nu au decât doua opțiuni, ci celor doi mari furnizori, iar asta, este din nefericire,  o realitate economică verificată! De aceea, de exemplu, în Germania, nu există și nu se pune problema liberalizării pieței energiei.

Și atunci, ne întrebăm pe bună dreptate, cum vor explica guvernanții PNL că facturile la gaz ale românilor rămân la fel de mari în actualul context, și asta după ce anul trecut (2019) clamau faptul că prețul gazelor plătit de români este cel mai mare din UE. (http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=290&cam=2&leg=2016&pag=12&par=18769).

Din păcate ne-am obișnuit în ultima perioadă să vedem protejate interesele multinaționalelor, băncilor și marilor companii conform politicilor liberale – oamenii obișnuiți fiind prea mici pentru așa interese mari.

Sursa foto DIGI24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *