Dura lex, sed lex, sau cum s-a făcut iar de râs prefectul PNL de Vrancea!

Dura lex, sed lex, sau cum s-a făcut iar de râs prefectul PNL de Vrancea!

În ultimele două zile au curs râuri de cerneală, pe tema existenței sau nu a unei brume de zonă metropolitană în jurul târgușorului nostru, care să creeze purtătorilor de până mai ieri de  hârtie,  iluzia de normalitate!

Zâzania s-a pornit  de la faptul că Prefectul  Berbece  de pe pagina lui Crețu de la Prefectură, dădea liber la aplicat amenzi la  tot vrânceanul pornit la drum fără declarație, iar Oprișan l-a urecheat că  îți face nume bun la București împlinind planul de amenzi, pe suferința și banii contribuabilului necăjit.

De aici, dă-i luptă! Conclavul de juriști, rămas cred, ca de obicei, la părerea că poate să fie și așa, și invers, a predat ștafeta experților din presa de partid, dat fiind că jurnaliștii au măcar cu două clase mai mult decât șefii lor (deci, în principiu, nu pot abera și mai mult!) .

Văzând cu câtă râvnă s-au aplecat jurnaliștii din Vrancea asupra disecării legislației, și știind că dacă vrei sa contezi, trebuie să fii la modă, m-am aruncat temerar în studierea ițelor încurcate ale legii. Am început, logic, cu materia de anul I, unde nu am găsit nimic (da’ nimic!),  despre asociațiile de dezvoltare intercomunitară și zonele metropolitane (și jur, că am citit cu atenție!), dar am dat de niște dictoane latine de genul, „Finis origine pendet” etc .

Nici pe departe nu am reușit să ating măiestria tribunului Sclavone în dezlegarea problemelor de drept civil și administrativ născute odată cu starea de alertă (poate și pentru că m-am pierdut în  detalii pragmatice cum ar fi  faptul că o carte de drept aplicat e cât o cărămida de  BCA și  costă cam cât o mini-vacanță la Costinești (de ce oare?!), dar și că îți trebuie  mama răbdării să buchisești rândurile mărunte scrise printre altele și mai mărunte, care te mai și trimit pe coclauri să găsești acolo ce te interesează!)!

În fine, mi s-a părut complicat să înțeleg în primul, în al doilea și în alte rânduri scrise de maestrul Sclavone, de ce o asociere în jurul unui municipiu definită ca zonă metropolitană, formată în temeiul art. 7 din Legea 351/2001, nu e aceeași cu asocierea tot din jurul aceluiași municipiu de la art. 89 alin 2, care zice tot despre zona metropolitană despre care scrie și articolul 5, din același Cod administrativ. Și nici de ce la asociere nu trebuie hotărâre, care la metropolitană, aceeași cu asocierea, trebuie (credeam că hotărâre trebuie la orice face consiliul, care de fapt nu face nimic altceva, decât hotărâri!!)!

Sărind de la o confuzie la alta,  la momentul ăla, numai  Naiba și bineînțeles, Sclavone, îmi păreau singurii care știu!!!  Norocul de a ieși la lumină a fost un avocat, care s-a recunoscut învins de interpretările făcute de prefect, presă,  șamd, și a întrebat (ca să știe și el cât are de  lucru la vară!), direct  la Ministerul Afacerilor Interne, cum stă treaba! MAI a concluzionat că dreptate are până la urmă, Oprișan!

Nu că ar fi vreo surpriză, dar și acum îmi pare rău de atâta amar de timp pierdut cu studierea interpretărilor juridice produse de jurnalismul liber(al), pentru apărarea unui prefect îngâmfat,  circar,  răzbunător și neiubitor de oameni! Cum ziceau latinii…Ex nihilo nihil!

Sursa foto: Public / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *