DIICOT Galați îi cercetează pe senatorul Toma, prefectul Berbece, purtătorul de cuvânt al prefectului Crețu Adrian și medicul Janina Lazăr

DIICOT Galați îi cercetează pe senatorul Toma, prefectul Berbece, purtătorul de cuvânt al prefectului Crețu Adrian și medicul Janina Lazăr

Sursele noastre ne-au confirmat că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat DIICOT să efectueze cercetări în speța în care Toma Cătălin, Gheorghiță Berbece, Crețu Adrian și Janina Lazăr sunt cercetați cu privire la informațiile cu caracter personal pe care aceștia le-au împărtășit apropiaților din PNL dar mai ales jurnaliștilor de casă.

Astfel, amintim faptul că cei patru sunt cercetați de procurori pentru că au divulgat în scopul utilizării în spațiul public, în beneficiul personal dar mai ales al partidului politic din care fac parte (PNL),  informații confidențiale gestionate procedural numai prin Grupul de Comunicare Strategică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Codul penal sancționează divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. De asemenea, divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care ia cunoştinţă de acestea, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

Comunicările publice făcute de Toma la momentul de debut al pandemiei în județul Vrancea când se lăuda că are acces la anchetele epidemiologice iar Berbece transmitea cui dorea cine s-a îmbolnăvit de COVID-19 au făcut ca procurorii să verifice cum au ajuns în spațiul public astfel de informații și dacă cei care le gestionau aveau voie să le aducă în spațiul public, dar mai ales dispozitivele de pe care au făcut-o. De altfel, procurorii verifică dacă scopul acestor acțiuni a fost acela de a induce publicului că gestionarea situației îmbolnăvirilor în județul Vrancea de către conducerea DSP și a spitalului județean de la acea vreme (luna martie) este una defectuoasă, pentru a putea justifica schimbarea directorilor. 

 Reamintim că la momentul declarațiilor publice, spitalul județean era condus de Constantin Mîndrilă iar DSP Vrancea de dr. Cătălin Graur.

Sursa foto: justitiaprocetatean.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *